Prima reacție a noului ministru al Justiției în cazul OUG 13. „Procurorul nu poate ancheta nici oportunitatea, nici legalitatea adoptării unui act de către Guvern”

Prima reacție a noului ministru al Justiției în cazul OUG 13. „Procurorul nu poate ancheta nici oportunitatea, nici legalitatea adoptării unui act de către Guvern
Publicat: 27/02/2017, 14:17

„Am pledat azi la CCR despre un principiu al statului de drept, despre separația puterilor, despre separația competențelor procurorului de competențele Guevrnului ca legiuitor delegat”, a susținut Tudorel Toader.

El a spus că o decizie favorabilă a CCR ar dezlega o problemă de principiu, care rezultă din separația puterilor, și anume cea legată de faptul că procurorul anchetează acte, respectiv fapte infracționale, și nu poate ancheta oportunitatea, legalitatea, constituționaliattea unui act.

„În concret, dacă Guvernul adoptă un act juridic, HG, OUG, ce-o fi, procurorul nu poate să ancheteze nici oportunitatea adoptării actului, nici legalitatea adoptării, nici constituționalitatea. De ce? Pentru că oportunitatea e cenzurată de Parlament, când aprobă, respinge, modifică Ordonanța, legalitatea e verificată de către judecătorul de contencios administrativ, iar constituționalitatea de către judecătorul constituțional”, a susținut Tudorel Toader.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat, luni, că l-a reprezentat pe premierul Sorin Grindeanu, la solicitarea acestuia, în fața CCR, la ședința în care se judecă sesizarea înaintată de președintele Senatului privind un posibil conflict juridic de natură constituțională între Guvern și DNA.

„A fost solicitarea primului-ministru de a-l reprezenta și, dacă vreți, mi s-a părut oarecum firească cererea domniei sale, având în vedere calitatea mea de ministru al Justiției și probabil dânsul a avut în vedere și experiențele mele de zece ani judecător la CCR”, a spus Tudorel Toader, după ce a părăsit ședința publică a CCR în care se judecă sesizarea lui Tăriceanu privind un posibil conflict Guvern-DNA, după ancheta privind Ordonanța 13 privind Codurile penale.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a sesizat CCR în 8 februarie, în vederea constatării existenței unui conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României, pe de o parte, și Ministerul Public, prin Direcția Națională Anticorupție, el susținând că anchetarea de către procurorii anticorupție a modului în care a fost elaborată OUG 13 este o încălcare a puterii executive de către puterea judecătorească.

„Conflictul juridic de natură constituțională pe care președintele Senatului îl aduce în atenția Curții Constituționale a României a fost generat de demersurile procurorilor din cadrul DNA, constând în anchetarea circumstanțelor în care a fost elaborat proiectul de ordonanță de urgență al Guvernului referitor la modificarea și completarea Codului penal, respectiv a Codului de procedură penală, fapt care a creat blocaje instituționale”, a anunțat Senatul, în 8 februarie, prin intermediul unui comunicat de presă.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 13/2017 abordează o temă de politică penală a statului român, ori, măsurile de politică penală se află în competența exclusivă a Parlamentului și a Guvernului, alte autorități publice, inclusiv autoritatea judecătorească, pot exprima puncte de vedere în această materie, pot și trebuie să fie consultate, dar nu pot avea putere de interferență, de amestec discreționar, inclusiv de urmărire penală, nici a structurilor Parlamentului, nici a structurilor Guvernului, se menționează în sesizarea trimisă Curtea Constituțională a României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO...
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Telefoanele mobile sunt interzise. S-a dat ordinul. Cei care le folosesc riscă închisoare
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea...
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
O adevărată „mină de aur”: 800 de tipuri de grâu ar putea salva lumea